Så fungerar hydrauliken

Kranar har alltid varit kraftfulla maskiner som kan lyfta flera ton med lätthet till olika höjder. De har använts för konstruktion av byggnader, lastning och lossning av gods från hamnar och för att lyfta fordon som har kört i diket o.s.v. De flesta känner till nyttan med kranar på grund av sin styrka och smidighet, men var får de sin kraft ifrån?

Hydraulsystem

Kranar kan lyfta tunga föremål tack vare sina hydraulsystem. I fysiken fungerar sådant enligy Pascals princip om överföring av tryck i vätska. Enligt den lag en kan tryck utövas var som helst i ett slutet inkompressibel vätskesystem, som överförs lika i alla riktningar så att tryckförhållandet förblir densamma. I sådana system är den kraft som direkt appliceras i en cylinder som överförs till en annan med inkompressibel vätska i form av olja.

Hydrauliska system fungerar genom att tvinga en icke-kompressibel vätska från en cylinder till en annan. Detta kan bäst förklaras genom att använda ett enkelt exempel på en sådan metod. Två kolvar är placerade i två cylindrar förbundna tillsammans med oljefyllda rör. När fysisk energi nedåt appliceras på en kolv försätts den andra kolven i en motsatt rörelse på grund av den kraft som överförs av oljan i röret.

Hydrauliska system kan flytta tunga laster genom kraftmultiplikation. När en kraft anbringas på den ingående kolven kommer den att multipliceras när vätskan når den andra cylindern. Naturligtvis måste man också ta hänsyn till att den ingående kolven färdas längre för att flytta den arbetande kolven i en uppåtgående rörelse, men multiplicerar man kraften blir den oerhör och klarar att lyfta extremt tunga föremål.

Det man till varje pris vill undvika är luft i systemet. Förekomst av luft i systemet medför att kraften slösas bort genom att försöka komprimera luftbubblor istället än att göra den tänkta arbetet att komprimera vätskan och förflytta den andra kolven.

Hydrauliska system är enkla men mycket kraftfulla verktyg som kan utföra tunga arbetsuppgifter. Metoden använder vätska för att producera oerhörd kraft så att kranbilar kan lyfta tunga föremål.

Tunghantering är ingen lek, men inget problem är för tungt för oss att lyfta
26 Jun 2013